Drömfabriken

Nominerat till Sveriges snyggaste kontor 2022!

På uppdrag av Intea har vi tagit ett helhetsgrepp om det nya huvudkontoret för Kunskapsförbundet – en av västsveriges största utbildningsorganisationer. De beskriver sig själva som Drömfabriken och det är hårt präglat i deras DNA att uppmuntra eleverna att blir så mycket de kan. Detta blev vårt utgångsläge i projektet, tillsammans med en kraftfull grafisk profil i regnbågens alla färger och en 900 kvm stor lokal med få bärande väggar.

Vi förstärkte teamet med arkitekt Teo Losman för att utforma planlösningen för ett modernt, dynamiskt kontor som även erbjuder konferensmöjligheter. Med långa siktlinjer, rundgångar, stora skjutglaspartier och glasblocksväggar har kontoret fått en transparent karaktär som uppmuntrar samarbete och kommunikation.

En central del är den välkomnande work-loungen Jobbyn som övergår i konferensrummet Läsåret. Det har flexibel möblering och möjlighet att delas upp i de mindre rummen Höst- och Vårterminen. Konferensgästerna kan serveras fika över disk i Kunskapsluckan och slå sig ner i någon av de platsbyggda cafésofforna i Ämnesomsättningen. Det finns många platser för spontana samtal och planerade möten – inte minst det löpbandsutrustade walk & talk-rummet med utblick mot Vänern. Arbetsplatserna är placerade i de mer slutna delarna för maximal arbetsro.

Takbalkarna har delvis frilagts och naturfärgad träullit monterats både i tak och på vägg. Rastertak och exponerade ventilationskanaler bryter av i väl valda delar. Den industriella karaktären förstärks med inredning i korrugerad och perforerad plåt, spröjsade glaspartier, rejäla armaturer och en genomgående mörkgrön kulör. I kontrast står en drömmig färgsättning som matchar varumärket, belysning med neonkänsla, mjukt stoppade möbler, svepande draperier och textila golv. Resultatet blir Drömfabriken, en modern arbetsplats som ger dig förutsättningar att bli så mycket du kan.

Uppdrag
  • Vem: Intea / Kunskapsförbundet
  • Var: Vänersborg
  • Arkitekt: Teo Losman
  • Vad: Planlösning, färgsättning, helhetskoncept inredning
  • Foto: Emma-Klara Sandberg